Незвичайна надцукрова кукурудза з України

 

Селекціонери розбалували нашу фантазію незвичайними видами і формами звичних овочів. Вже нікого не здивуєш квадратним кавуном або синьої морквою чи фіолетовою картоплею. Але вітчизняні селекціонери не стали зупинятися на досягнутому і вирішили здивувати незвичайним сортом кукурудзи.

Ось як пояснив особливість нового сорту один з власників ВНІС і керівник наукового напрямку інституту, Мирослав Парій: «Мені завжди подобалася кукурудза. Дуже поширеною в Європі та Сполучених Штатах є кукурудза Baby Corn. Вона має ніжний смак, низьку калорійність і може вживатися як в сирому вигляді, так і вареної, смаженої або приготовленої на грилі.

З точки зору біології, цей овоч є абортивною формою звичайної кукурудзи. Вона має низьку продуктивність і відповідно дуже високу ціну. Нам вдалося виростити овоч, який в 20 разів продуктивніший, і при цьому зберігає всі смакові і хімічні показники Baby corn. Ми перші в світі, кому вдалося виростити розгалужену кукурудзу такої якості. Її основна відмінність від зернової полягає в тому, що остання здатна накопичувати в зернах крохмаль, в той час як цукрова цього не робить, в ній синтез крохмалю закінчується на рівні цукрів.   Крім того, є звичайна цукрова кукурудза, а є – надцукрова. У неї синтез крохмалю зупиняється на рівні моно- і дисахаридів. Тому вона виходить дуже солодкою. Наша кукурудза, назвемо її тимчасово колосковою, належить саме до надсолодкої кукурудзи». Одним з переваг такої кукурудзи є те, що вона довго зберігається, не втрачаючи смакових властивостей. У звичайній цукровій кукурудзі через 12 годин після збору починається синтез крохмалю і на смак вона стає схожа на зернову. Це було випадкове відкриття. Першочерговою ідеєю дослідження було «зловити» на кукурудзі тетради мікроспор. Друга мета полягала в тому, щоб підвищити пилкову продуктивність кукурудзи. Результатом звичайного наукового дослідження стала цікава для аграрного виробництва мутація, оскільки унікальна форма кукурудзи, отримана природним шляхом за допомогою традиційного за допомогою мутагенезу і не є ГМО.

Супермутаген діяв на рослину 8 років тому, на початковому етапі селекції. Тепер же це звичайнісінька рослина, яка цілком безпечна. Нова кукурудза стане першим зареєстрованим в Україні гібридом Baby corn.

Який же комерційний інтерес аграріям?

За словами Мирослава Парія, підрахувати можливий прибуток від виробництва цієї кукурудзи не складно. На 1 га можна виростити близько 100 000 рослин. На кожному утворюється по 3 качана, вага кожного досягає 200 г. Один качан коштує 3-4 гривні. В результаті можна отримати близько мільйона гривень прибутку. Три качана – далеко не межа. Зараз селекціонери ВНІС розробляють нову форму кукурудзи, з кожної рослини розраховують отримувати до 10 качанів. Вже зараз їм вдалося виростити кукурудзу, яка дає 5 качанів. Збільшення їх кількості вдається досягти при схрещуванні гібрида з кукурудзою рисового типу або з сортами, які використовуються для попкорну.

За хімічним складом колоскова кукурудза нічим не відрізняється від Baby corn. А за своїми харчовими якостям це дієтичний продукт, менш калорійний, ніж класична кукурудза. Звичайна кукурудза має енергетичну цінність 120 ккал, а колоскова – 26. Це продукт з «негативною» калорійністю – на його перетравлення організм витрачає більше енергії, ніж міститься в самому продукті.

Новий український овоч, який не має світових аналогів, поки що обходиться без «імені». Робочі версії назви: «Кольорова кукурудза» (за аналогією з цвітною капустою), SuperBabyCorn і SpaceCorn (космічна кукурудза).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *